El Museu de Mallorca és va crear per Decret de 2 de novembre de 1961 a partir de les col·leccions de l’ antic Museu Provincial de Belles Arts, de la col·lecció Marroig, de les col·leccions arqueològiques de titularitat de l’Estat, dels fons dipositats per la Societat Arqueològica Lul·liana i pel Museo del Prado. Des d’aleshores els fons s’han incrementat de manera extraordinària, dividits en diverses seccions: arqueologia, etnografia, belles arts i arts decoratives i industrials.
El Museu és un centre científic i cultural que vol satisfer les necessitats investigadores, educatives i lúdiques dels distints tipus d’ usuaris. També és un lloc obert a la investigació científica, a l’estudi i a la consulta, a l’aprenentatge, a l’exploració, al descobriment i al gaudi, referit tot això a l’àmbit de la història, de l’art i de la cultura de l’illa de Mallorca.
La raó de ser del Museu de Mallorca és conservar, per investigar i per difondre el conjunt d’ objectes artístics i materials del fons museístic, a més de la documentació i divulgació de les col·leccions i del seu entorn cultural, per tal de donar testimoni de la nostra història i caracteritzar les cultures del passat i per servir d’element de cohesió de la societat actual i futura.
Atès aquest objectius, el Museu de Mallorca, us ofereix les següents activitats educatives:
VISITA DIALOGADA
L’exposició permanent del Museu de Mallorca mostra les obres de Belles Arts i Arts Decoratives des de l’inici del Regne de Mallorca, fins a les primeres dècades del segle XX. Son peces fetes a Mallorca o relacionades amb la nostra illa però que reflecteixen també els canvis artístics i culturals produïts a l’entorn de l’occident europeu.
Passejant per les sales, descobrirem els canvis efectuats des del Gòtic fins al Modernisme i aconseguirem, amb el nostre recorregut, una visió de la evolució de l’art.
Durada recomanada: 1 h-1 h 30 min, amb possibilitat d'adaptar-la a les necessitats del grup.
Dates: 1/09/2024 – 31/03/2025
Més informació de l’horari: matins de dimarts a divendres a partir de les 9:00
VISITA DINAMITZADA
Visita al voltant de les imatges religioses relacionades amb les festes populars actuals.
El Museu de Mallorca, a les sales de Gòtic, Renaixement i Barroc, mostra obres pictòriques i escultòriques protagonitzades per personatges religiosos que tenen relació amb les nostres festes i tradicions.
Sant Antoni, Sant Nicolau, Sant Jordi, Santa Llúcia, Santa Úrsula, Sant Sebastià, o la Marededéu morta, entre d’altres, són l’origen de moltes de les festes i cultura popular de Mallorca. També els dimonis estan ben presents. Cercarem per les sales del museu aquests personatges i a més, n’explicarem la seva iconografia a través dels seus atributs.
A través de les escenes dels quadres seleccionats, reconeixerem i relacionarem aquestes imatges religioses amb la societat actual per saber què signifiquen i el motiu de les celebracions a través de les quals es vehiculen.
Durada recomanada: 1 h, amb possibilitat d'adaptar-la a les necessitats del grup.
VISITA DINAMITZADA + TALLER
A moltes obres del Museu de Mallorca podem trobar la figura de la dona protagonitzant diversos papers: representant el poder civil i religiós; com a encarnació de diferents símbols; o jugant diversos rols.
Un recorregut per les sales ens permetrà identificar i comentar aquestes peces des d’una visió en clau femenina, posant l’accent i valorant la participació de la dona a la nostra història i cultura.
Al taller convidarem als assistents a fer un collage col·lectiu seleccionant imatges de premsa que representin els diversos rols comentats a la visita.
Durada recomanada: 1 h-1 h 30 min, amb possibilitat d'adaptar-la a les necessitats del grup.
Dates: 1/09/2024 – 31/03/2025
Més informació de l’horari: matins de dimarts a divendres a partir de les 9:00
VISITA DIALOGADA
Els temps varien a un ritme vertiginós. La societat de consum, el canvi climàtic, la sobreexplotació dels recursos naturals i els actuals canvis socials i tecnològics fan pensar en un futur incert. Actualment, tot un seguit de normatives i mesures de protecció persegueixen preservar el nostre patrimoni cultural, ambiental, natural, i social. A partir de l'observació de pintures de paisatges i costums dels segles XIX i XX, reflexionarem sobre els canvis ocorreguts de llavors ençà i de la necessitat de preservar el futur mitjançant les accions establertes per aconseguir-ho.
Durada recomanada: 1 h-1 h 30 min, amb possibilitat d'adaptar-la a les necessitats del grup.
Dates: 1/09/2024 – 31/03/2025
Més informació de l’horari: matins de dimarts a divendres a partir de les 9:00