Els gegants, patrimoni material i artístic de la nostra cultura.
La Colla d’Amics i Geganters de Llucmaçanes us presenta un taller amb el qual es vol mostrar als nostres joves la importància de les figures festives tradicionals que formen part del nostre patrimoni cultural.
El taller s’estructurarà de la manera següent:
La finalitat del taller és fomentar la nostra cultura popular, mostrant a l’alumnat un conjunt d’objectius, des de l’estimació per la nostra cultura i el treball en grup, fins al respecte i la conservació del patrimoni cultural festiu.
Adreçat a: educació infantil, educació primària
Preu per alumne : 2 €
Durada: 1 h
Mínim/Màxim alumnes (per 1 sessió): 15/ 35
Mínim/Màxim alumnes (per 2 sessions): 36/ 70
Horari: Concertau data i horari a Viu la cultura enviant la sol·licitud
Disponible a partir de gener
Menorca
ACTIVITATS QUE S'HAN DE DUR A TERME DINS ELS 1R TRIMESTRE S'HAN DE SOL·LICITAR ABANS DEL 6 de novembre de 2024
ACTIVITATS QUE S'HAN DE DUR A TERME DINS EL 2N I 3R TRIMESTRE: DES DE LA PUBLICACIÓ DE L'OFERTA AL 27 de gener de 2025.
QUÈ ÉS «VIU LA CULTURA»?
«Viu la cultura» és un programa d’activitats didacticoculturals consolidat amb un llarg recorregut i presència dins les aules des de fa més de 20 anys i que a partir d'aquest curs 2024-2025 serà impulsat per la Conselleria d'Educació i Universitats amb col·laboració de la Conselleria de Turisme,Cultura i Esports del Govern de les Illes Balears, a través del Servei d'Innovació Educativa de la Direcció General de Primera Infància, Atenció a la Diversitat i Millora Educativa i la Direcció General de Cultura.
El programa té com a objectiu principal acostar tots els alumnes, petits i grans, de les Illes Balears, des d’un enfocament didàctic, al món de la cultura, entesa aquesta en un sentit ampli i indispensable per una aconseguir una educació completa. A més d'afavorir un contacte directe amb la nostra realitat cultural.
El programa “Viu la cultura” s’adreça a tot l'alumnat dels centres educatius de les Illes Balears sostinguts amb fons públic, des de l’ensenyament infantil (de 0 a 3 anys), ensenyament primari (6 a12 anys) fins a l’ensenyament secundari (12 a 16 anys), batxillerat (16 a 18 anys), cicles formatius I CEPAS (Adults).
L’oferta del programa inclou espectacles teatrals i musicals, tallers, itineraris, etc., relacionats amb els diferents àmbits del programa i les competències curriculars educatives:
Gran part de les activitats estan pensades per realitzar-se a l’aula, en un petit format, amb l’objectiu d’acostar la cultura a l’aula i també facilitar-hi l’accés. Cal destacar, també, les activitats que es realitzen a fora de l’aula, bé sigui a auditoris, com els concerts didàctics, o els itineraris històrics, les visites guiades i tallers.
Amb tot això es pretén, a més de proporcionar una oferta cultural d’interès per als centres educatius, que aquesta oferta cobreixi la demanda en quant a la realització de les seves activitats curriculars i complementàries a la dinàmica de l’aula i que en termes d’inclusió educativa, totes les propostes didàctiques puguin adaptar-se a la diversitat d’edats i assegurin que tots els estudiants, independentment de les seves capacitats, origen o condicions socioeconòmiques, tinguin accés a la cultura i a una educació de qualitat en un entorn que afavoreixi el seu desenvolupament integral.
Amb aquestes iniciatives, es dóna també suport a la indústria cultural de les Illes Balears i es contribueix a la difusió del nostre patrimoni històric.
Són més de 20 anys en què aquesta iniciativa ha fet possible que milers d’alumnes de les Illes Balears de totes les edats visquin de manera activa la cultura, a través d’un ampli ventall de propostes. No hem d’oblidar que aquests bons resultats no haurien estat possibles si no fos per la bona qualitat de l’oferta, qualitat que donen les persones (artistes, músics de totes les vessants, actors i actrius, historiadors, companyies teatrals i musicals, etc.) i les entitats col·laboradores (museus, centres culturals, fundacions, teatres, etc.), que formen part d’aquest projecte.
Per tot això, és natural la satisfacció de la Conselleria d'Educació i Universitats de seguir apostant per un programa d’aquestes característiques, que ja té el seu espai als centres educatius, i seguir fent feina per la qualitat i la diversificació de l’oferta de les activitats educatives i culturals.
Setembre, 2024
L’oferta didàctica del curs escolar 2024-2025 es posa a la disposició de tots els centres educatius sostinguts en fons públic. Hi trobareu activitats educatives i culturals de temàtiques variades com la música, la literatura, la cultura popular, la història, les art plàstiques, les ciències socials, la ciència i el medi ambient. Moltes de les activitats utilitzaran el el teatre i la música com a vehicle per transmetre i fomentar valors culturals, socials i ambientals.
Es presenta un programa específic per cada illa, tot i que es comparteixen activitats. Hi ha activitats que són gestionades directament per la coordinació del programa (informació i sol·licituds) i altres per diferents entitats a les quals només se’n fa difusió a través de la plataforma del programa i qualsevol gestió o informació complementària s'ha de fer directament amb l'entitat en qüestio.
La majoria d’activitats estan pensades per fer-les a l’aula en petit format, amb l’objectiu de facilitar l’accés i acostar-les a l’aula. A l’encapçalament de cada activitat hi trobareu les indicacions corresponents. Les activitats presencials, per exemple, es marcaran com a «Centre escolar o espai habilitat». Tot i que també trabareu activitats que es fan fora de l’aula, com els concerts didàctics, els itineraris històrics o les visites a centres d’exposicions o altres entitats, s’indicaran amb un encapçalament de color verd («Visita/sortida»).
Les activitats sol·licitades s’han de dur a terme en l' horari escolar lectiu del centre educatiu i en el recinte escolar aula o espai habilitat.
Ambla nova oferta volem a més de proporcionar una oferta cultural d’interès per als centres educatius, que aquesta oferta cobreixi la demanda en quant a la realització de les seves activitats curriculars i complementàries a la dinàmica de l’aula i que en termes d’inclusió educativa, totes les propostes didàctiques puguin adaptar-se a la diversitat d’edats i assegurin que tots els estudiants, independentment de les seves capacitats, origen o condicions socioeconòmiques, tinguin accés a la cultura i a una educació de qualitat en un entorn que afavoreixi el seu desenvolupament integral.
TERMINIS PER DEMANAR LES ACTIVITATS!
En cada activitat hi trobareu indicats els terminis per sol·licitar-la. Tenen terminis tancats les activitats que s’han de dur a terme al vostre centre i els itineraris, les altres estan obertes durant tot el curs escolar llevat que s’indiqui una altra cosa (consultau els terminis de sol·licitud de cada activitat).
Les peticions es concediran d’acord amb el pressupost destinat a aquest efecte. En tots els casos, les peticions s’atendran per estricte ordre d’arribada.
• Primer trimestre (octubre – desembre 2024)
Les activitats que s’han de dur a terme dins el primer trimestre s’han de sol·licitar des del dia de la seva publicació fins el 6 de novembre de 2024
• Segon i tercer trimestre (gener – juny 2025)
Les activitats que s’han de dur a terme dins el segon i tercer trimestre ’han de sol·licitar des del dia de la seva publicació fins el 27 de gener de 2025.
COM ES POT SOL·LICITAR UNA ACTIVITAT
Per poder inscriure-us en una activitat, un cop consultada la informació, heu d’enviar la butlleta de sol·licitud, mitjançant el botó «Sol·licitar activitat» i emplenar totes les dades que se us demanen. La butlleta s’enviarà directament a la coordinació de «Viu la cultura» o a l’entitat que gestiona l’activitat en cada cas. Només una butlleta de sol·licitud per activitat diferent i a aquesta s'inclouran tots els nivells o número d'alumnes que voleu que hi participin.
Cada centre escolar podrà sol·licitar un màxim de 10 activitats diferents i un màxim de 2 funcions o tallers de la mateixa activitat, a no ser que s’indiqui un altra cosa a la fitxa informativa.
El nombre d’alumnes per sessió de les activitats estarà indicat a la graella informativa de totes les activitats. Si se sol·liciten dues funcions de la mateixa activitat, aquestes s’han de fer el mateix dia i en un horari continuat.
Si el nombre d’alumnes que voleu que participin en l’activitat supera el màxim establert per a dues sessions, heu d’acordar el preu per a les sessions següents amb la persona responsable de dur a terme l’activitat. A partir de la tercera sessió, la coordinació de «Viu la cultura» es desvincula de qualsevol despesa que se’n pugui derivar.
Una vegada enviada la sol·licitud, aquesta serà tramesa per la coordinació de «Viu la cultura» a la persona responsable de dur-la a terme. En un termini de 30 dies aquest haurà d’haver contactat amb vosaltres a l’adreça electrònica o els telèfons que s’hagueu indicat a la butlleta de sol·licitud, per confirmar l’activitat per acordar dates, horaris, nombre de sessions, preus i aclarir qualsevol dubte que tingueu sobre l’activitat. Passats aquest 30 dies si l’activitat no està confirmada s’anul·larà automàticament. Queden exclosos d’aquests terminis els concerts didàctics i les activitats realitzades per aquelles activitats indicades com a gestió externa.
Us demanam que, una vegada confirmada l’activitat, per a qualsevol canvi de data, horari, nombre de sessions ho faceu ho comuniqueu el més aviat possible i amb antelació, telefonant o enviant un correu electrònic a la persona responsable en cada cas. En el cas d'haver d'anul·lar l'activitat aquesta s'ha de comunicar amb un temps considerable per tal que la companyia o persona responsable de ll'activitat pugui omplir el vostre vuit amb un altra petició.
COM CONSULTAR LA INFORMACIÓ DE LES VOSTRES SOL·LICITUDS, ESTATS, CONTACTES DELS RESPONSABLES, GESTIÓ DE PAGAMENTS....
Cada centre educatiu te una clau d'accés i contrasenya per accedir al portal dels centres educatius del programa de gestió de «Viu la cultura», des de la qual podeu consultar les sol·licituds presentades pel vostre professorat, fer-ne el seguiment, confirmacions, dades de contacte del responsable de l’activitat, preus, introduir les dades de la facturació realitzades, etc.
Us recordam l’enllaç per tal de poder accedir al portal dels centres del programa “Viu la Cultura”: http://www.viulacultura.com/admin/; un cop aquí se us demanarà el vostre usuari i contrasenya.
* Els centres educatius que tingueu dificultats per accedir-hi i/o no disposau de la vostra clau d’accés i contrasenya, contactau amb la coordinació i us ho intentarem resoldre.
PAGAMENT DE LES ACTIVITATS: COM ES GESTIONA – NOVETAT!!!
Les activitats que no són gratuïtes i que són gestionades directament per «Viu la cultura» tenen un cost que es divideix en dues parts: el cost l'alumnat i el cost que assumeix «Viu la cultura».
1. El cost per alumnat: La persona responsable de l’activitat us ha d’emetre obligatòriament una factura oficial de la despesa i el centre educatiu la tramitarà i abonarà per transferència bancaria.
2. El cost que assumeix «Viu la cultura», es gestionarà i tramitarà als centres educatius sostinguts ens fons públics de la Conselleria d’Educació i Universitats en la major brevetat possible i un cop rebuts els imports, els mateixos centres educatius hauran de tramitar el pagament a les companyies sempre a través de factura oficial i transferència bancaria.
Per a més informació consultau la pàgina del Portal del centres educatius «Viu la cultura» (http://www.viulacultura.com/admin/) com es gestionen els pagaments, preus complets de les activitats.
Per a més informació o per a qualsevol dubte que us pugui sorgir, podeu contactar amb la coordinació de «Viu la cultura», al telèfon 971 17 78 34, o per correu electrònic a viulacultura@dgcultur.caib.es .
El programa “Viu la cultura” s’adreça a tot l'alumnat dels centres educatius sostinguts en fons públics des de l’ensenyament infantil (de 0 a 3 anys), ensenyament primari (6 a12 anys) fins a l’ensenyament secundari (12 a 16 anys), batxillerat (16 a 18 anys), cicles formatius I CEPAS (Adults).
Per a més informació o per a qualsevol dubte que us pugui sorgir, podeu contactar amb la coordinació de «Viu la cultura», al telèfon 971 17 78 34, o per correu electrònic a viulacultura@dgcultur.caib.es.
PAGAMENT DE LES ACTIVITATS: COM ES GESTIONA?
Mateix sistema centres educatius públics i centres concertats sostinguts en fons públics.
Les activitats que no són gratuïtes i que són gestionades directament per «Viu la cultura» tenen un cost que es divideix en dues parts: el preu per alumne (majoritàriament de 2 €) i l’import que assumeix «Viu la cultura».
1. El cost per alumnat: La persona responsable de l’activitat us ha d’emetre obligatòriament una factura oficial de la despesa i el centre educatiu la tramitarà i abonarà per transferència bancaria.
2. El cost que assumeix «Viu la cultura» es gestionarà i tramitarà als centres educatius sostinguts en fons públics des de la Conselleria d’Educació i Universitats a través del sistema de gestió econòmica l’ECOIB per els centres públics i a través del sistema de gestió econòmica específic per els centres concertats. Aquests imports es tramitaran en la major brevetat possible i un cop rebuts els mateixos centres educatius hauran de tramitar el pagament a les companyies sempre a través de factura oficial i transferència bancaria.
Per a més informació consultau la pàgina del Portal del centres educatius «Viu la cultura» (http://www.viulacultura.com/admin/) com es gestionen els pagaments, preus complets de les activitats.
Per a més informació o per a qualsevol dubte que us pugui sorgir, podeu contactar amb la coordinació de «Viu la cultura», al telèfon 971 17 78 34, o per correu electrònic a viulacultura@dgcultur.caib.es .
CONCERTS/ESPECTACLES DIDÀCTICS A TEATRES O AUDITORIS
Per acostar la cultura, facilitar-hi l’accés, és important fomentar l’hàbit de consumir-ne i, per a això, cal programar concerts/espectacles fora de l’aula, bé a teatres, bé a auditoris. Sortir del centre educatiu i anar a veure un espectacle a un teatre o auditori ofereix nombrosos beneficis educatius, culturals, socials, emocionals i creatius.
Aquestes experiències enriqueixen l’aprenentatge dels alumnes, els ajuden a desenvolupar-se com a persones, a saber com comportar-se en aquests espais (arribar a temps, no fer renou ni aixecar-se durant l’espectacle, etc.), a socialitzar amb altres alumnes i a fomentar l’estima per les arts i la cultura.
Per tot això es programen dins l’oferta de «Viu la cultura» de cada curs escolar tot un ventall de concerts i espectacles pedagògics que es duen a terme a diferents teatres o auditoris de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera.
Aquests concerts/espectacles pedagògics, com totes les activitats que s’inclouen dins el programa «Viu la cultura», s’adapten al context escolar i a les competències d’aprenentatge de les diferents etapes educatives. S’ofereixen propostes de diferents gèneres, estils i èpoques per tal que, a més de gaudir-ne, l’alumne pugui apreciar-ne el valor i començar a desenvolupar una sensibilitat artística pròpia.
Aquestes propostes tenen un funcionament específic, diferenciat de la resta d’activitats de l’oferta de «Viu la cultura».
Heu de saber
— Data i lloc. Els centres educatius no poden escollir la data ni el lloc (teatre/auditori), sinó que s’han d’adaptar a les dates i llocs proposats per la coordinació de «Viu la cultura». Si en el moment de fer la reserva les dates i llocs apareixen com a «pendent de determinar», us recomanam fer-la igualment i la coordinació de «Viu la cultura», un cop que l’espectacle estigui definit, us n’informarà.
— Horaris. S’oferiran torns, els quals es podran sol·licitar com a preferència. La preferència indicada es respectarà sempre que sigui possible per qüestions d’aforament i seguint l’ordre d’arribada de les sol·licituds.
— Nombre màxim d’alumnes per centre educatiu. Les places són limitades, ja que depenen de l’aforament disponible al teatre o auditori i del nombre de sol·licituds rebudes. Les places s’assignaran per ordre d’arribada de les sol·licituds, i es podrà marcar un límit d’alumnes per centre educatiu si la disponibilitat d’aforament ho requereix. Es recomana desglossar el nombre d’alumnes per nivell educatiu.
— El preu per alumne és de 2 €. «Viu la cultura» assumeix la resta de despeses que es deriven de l’espectacle. El centre educatiu només s’ha d’encarregar de recollir els doblers dels alumnes que hi assistiran i fer-ne l’ingrés al número de compte que s’indiqui per a cada concert.
Atès tot això, és important seguir les indicacions a l’hora de fer la reserva, les quals es detallen a continuació.
Procediment per fer la reserva
1. Heu de seleccionar els concerts/espectacles que us interessin. Des del mateix web de «Viu la cultura» heu de fer arribar la butlleta de sol·licitud, en la qual, a més de totes les dades de contacte, han de constar la data i els horaris que s’indiquen al web; en el cas que al web no hi aparegui cap data, cal indicar la preferència de data i torn.
2. Rebreu un correu de confirmació de la reserva. Un cop tancades les dates i horaris definitius del concert/espectacle, la mateixa coordinació de «Viu la cultura», encarregada de tota la gestió, us enviarà un correu de confirmació de la reserva en què s’indicarà la data, el lloc, el torn assignat, l’hora de trobada, el nombre d’alumnes acceptats i el número de compte en el qual heu de fer l’ingrés.
3. Heu de fer el pagament de la reserva amb antelació a la data del concert/espectacle per qüestions d’aforament, en el mateix correu de confirmació de la reserva se us indicarà el termini establert. Per pagar la reserva heu de fer un ingrés a un número de compte que se us indicarà en cada cas (el número de compte no és sempre el mateix, varia segons l’espectacle). Després haureu d’enviar el justificant de pagament a la coordinació de «Viu la cultura». En el cas que l’ingrés no s’hagi fet dins el termini establert i no se n’hagi justificat el motiu, la reserva quedarà anul·lada.
4. Per poder rebre la factura de l’ingrés que faceu, heu de emplenar l’apartat de «Dades fiscals del centre» que trobareu a la mateixa butlleta de sol·licitud.
5. En el cas d’haver d’anul·lar la reserva, és obligació del centre educatiu informar-ne la coordinació de «Viu la cultura», tan aviat com sigui possible, per tal de poder assignar-la a un altre centre educatiu que hagi quedat fora per qüestions d’aforament.
Novetat per els centres concertats!
Com a novetat del curs 2024-2025 us comunicam que els centres educatius concertats sostinguts amb fons públics, es podran beneficiar del suport econòmic del programa «Viu la cultura» a través dels mòduls econòmics dels concerts educatius, derivats del Decret llei 3/2024, de 24 de maig, de mesures urgents de simplificació i racionalització administratives de les administracions públiques de les Illes Balears (BOIB ext. Núm. 71 de 28/08/2024)
Aquesta nova forma de finançament implicarà un sistema àgil del finançament en els mateixos termes que els centres educatius públics, sense haver de passar per una convocatòria de subvencions com els darrers anys.
Setembre de 2024
Per el curs 24-25 les escoletes municipals i dels consells, com en els cursos 21-22 i 22-23 i 23-24, podran beneficiar del suport econòmic del programa «Viu la cultura» a través d’una convocatòria de subvencions prevista per tal efecte i de la qual us informarem de la seva data de publicació.
El període subvencionable serà per aquelles activitats de «Viu la cultura» realitzades des de l'1 d'octubre de 2024 al 21 de juny de 2025. Us recordam que les activitats que vulgueu que siguin subvencionades s'han d'haver sol·licitat a través de la web de «Viu la cultura» i s’han d'haver abonat a la companyia o responsable d’aquesta tan bon punt s’hagin realitzat (cost dels alumnes i cost subvencionable).
Per a més informació o per a qualsevol dubte que us pugui sorgir, podeu contactar amb la coordinació de «Viu la cultura», al telèfon 971 17 78 34, o per correu electrònic a viulacultura@dgcultur.caib.es .
Seu electrònica procediment del curs 24-25: pendent de publlicació
Cada centre educatiu te un usuari i contrasenya per accedir al portal dels centres educatius del programa de gestió de «Viu la cultura», des de la qual podeu consultar les sol·licituds presentades pel vostre professorat, fer-ne el seguiment, confirmacions, dades de contacte del responsable de l’activitat, preus, introduir les dades de la facturació realitzades, etc.
Us recordam l’enllaç per tal de poder accedir al portal dels centres del programa «Viu la Cultura»:
Accediu al portal https://www.viulacultura.com/admin amb el vostre usuari i contrasenya.
Els centres educatius que tingueu dificultats per accedir-hi i/o no disposeu de les vostres dades d’accés, contactau amb la coordinació i us ho intentarem resoldre.
CONSELLERIA D'EDUCACIÓ I UNIVERSITATS
DIRECCIÓ GENERAL DE PRIMERA INFÀNCIA, ATENCIÓ A LA DIVERSITAT I MILLORA EDUCATIVA
SERVEI INNOVACIÓ EDUCATIVA
Carrer del Ter, 16 Llevant
07009 Palma
Tel. 971 17 78 34
Adreça electrònica: viulacultura@dgcultur.caib.es
Bases per a la presentació de noves propostes didàctiques pel curs 2024-2025, en el següent enllaç:
https://www.caib.es/sites/departamentdecultura/ca/viu_la_cultura-4491/
Termini de presentació: del 24 de maig al 6 de juny de 2024 (ambdós inclosos).
FUNDACIÓ BALEÀRIA I “VIU LA CULTURA”
La Fundació Baleària patrocina i dóna suport a les accions d’intercanvi cultural entre les Illes Balears i en concret a les les activitats didacticoculturals incloses dins el programa de “Viu al cultura”.
La Fundació Baleària dóna suport a diversos artistes, músics, colles de ball popular i companyies teatrals perquè duguin endavant activitats culturals diverses entre elles les activitats culturals incloses dins el programa «Viu la cultura» destinades als centres docents de les Illes Balears.
L’objectiu és pal·liar els efectes de la insularitat i facilitar l’intercanvi cultural entre les diferents illes que formen el territori de comunitat autònoma i entre aquestes i la península.
La Fundació Baleària patrocina el cost del desplaçament dels viatgers i vehicles i la coordinació de "Viu la cultura" gestiona els tràmits corresponents per poder sol·licitar aquest patrocini.
QUÈ ÉS «VIU LA CULTURA»?
«Viu la cultura» és un programa d’activitats didacticoculturals que la Conselleria de Fons Europeus,Universitat i Cultura del Govern de les Illes Balears, a través de la Direcció General de Cultura, adreça a tots els centres educatius, des de fa més de vint anys i té com a objectiu principal acostar tots els alumnes, petits i grans, de les Illes Balears, des d’un enfocament didàctic, al món de la cultura i afavorir un contacte directe amb la nostra realitat cultural. El programa “Viu la cultura” s’adreça a tots els alumnes, des de l’ensenyament infantil (de 0 a 3 anys) fins a l’ensenyament secundari, batxillerat, cicles formatius i centres educatius de persones adultes (CEPA), amb l’objectiu d’apropar-los el món de la cultura.
L’oferta del programa inclou espectacles teatrals i musicals, tallers, itineraris, etc., relacionats amb els diferents àmbits culturals del programa:
— Promoció i foment de la lectura.
— Promoció i foment del patrimoni.
— Promoció i foment d’activitats musicals i de cultura popular.
— Promoció i foment del teatre i la dansa.
— Promoció de personatges il·lustres de la nostra cultura.
— Tallers de recreació històrica, tallers d’expressió artística.
— Conferències, itineraris culturals, patrimonials, paisatgístics.
— Visites guiades i tallers als centres dependents de la Conselleria de Fons Europeus,Universitat i Cultura. — Anys commemoratius i dies internacionals relacionats amb fets o esdeveniments de rellevància cultural. — Promoció i foment de la ciència i el medi ambient.
Gran part de les activitats estan pensades per realitzar-se a l’aula, en un petit format, amb l’objectiu d’acostar la cultura a l’aula i també facilitar-hi l’accés. Cal destacar, també, les activitats que es realitzen a fora de l’aula, bé sigui a auditoris, com els concerts didàctics, o els itineraris històrics, les visites guiades i tallers.
Com a conseqüència de la COVID-19, el curs passat es va introduir la possibilitat de poder gaudir algunes de les activitats en línia, en directe i tancat a la vostra aula o centre educatiu que ho va sol·licitar. Enguany, sempre que la situació sanitària ho permeti, es prioritzen les activitats presencials, tot i que es mantenen activitats en línia o que presenten la doble possibilitat presencial o en línia.
«Viu la cultura», també és una plataforma de difusió de les activitats educatives realitzades per altres entitats no vinculades a la Direcció General de Cultura.
Amb tot això es pretén, a més de proporcionar una oferta cultural d’interès per als centres educatius, donar suport a la indústria cultural de les Illes Balears i contribuir a la difusió del nostre patrimoni històric.
Són molts d’anys en què aquesta iniciativa ha fet possible que milers d’alumnes de les Illes Balears de totes les edats visquin de manera activa la cultura, a través d’un ampli ventall de propostes. No hem d’oblidar que aquests bons resultats no haurien estat possibles si no fos per la bona qualitat de l’oferta, qualitat que donen
les persones (artistes, músics de totes les vessants, actors i actrius, historiadors, companyies teatrals i musicals, etc.) i les entitats col·laboradores (museus, centres culturals, fundacions, teatres, etc.), que formen part d’aquest projecte.
Per tot això, és natural la satisfacció resultant de seguir apostant per un programa d’aquestes característiques, que ja té el seu espai als centres educatius, i seguir fent feina per la qualitat i la diversificació de l’oferta de les activitats culturals.
L’oferta didàctica del curs escolar 2021-2022 es posa a la disposició dels centres educatius. Hi trobareu activitats culturals de teatre, música, literatura, història, art, ciències socials, ciència i medi ambient, amb temàtiques variades i amb el teatre i la música com a vehicle per transmetre aquestes temàtiques, valors culturals, socials i ambientals, etc. Es presenta un programa específic per cada illa, tot i que es comparteixen activitats. Hi ha activitats que són gestionades directament per la Direcció General de Cultura i altres per les diferents entitats que hi participen.
La majoria d’activitats estan pensades per fer-les a l’aula en petit format, amb l’objectiu de facilitar l’accés a la cultura i acostar-la a l’aula. A l’encapçalament de cada activitat hi trobareu les indicacions corresponents. Les activitats presencials, per exemple, es marcaran com a «Centre escolar o espai habilitat - presencial». Les activitats que es fan fora de l’aula, com els concerts didàctics, els itineraris històrics o les visites a centres d’exposicions o altres entitats, s’indicaran amb un encapçalament de color verd («Visita/sortida»). Es segueixen incloent algunes activitats que es poden fer de manera presencial i en línia, marcades amb l’encapçalament «Centre escolar presencial i/o en línia», i les que es podran veure només en línia («En línia»).
Les activitats sol·licitades s’han de dur a terme en horari escolar (de dilluns a divendres, entre les 8.00 h del matí i les 17.30 h de l’horabaixa) inicialment dins el recinte escolar aula o espai habilitat, mentre les normes i protocols sanitaris ho permetin. Si no és possible, el centre escolar se cercarà una alternativa o un espai que permeti complir les normes sanitàries marcades per les autoritats competents.
Amb la nova oferta volem que els centres escolars i els seus docents puguin trobar en el programa una gran diversitat d’activitats didacticoculturals que els serveixin d’eina per a reforçar les matèries i ajudar a les seves tasques diàries docents, a la vegada que fomentam entre els infants i joves el patrimoni cultural que els envolta i que aquest es manifesti plenament ens els àmbits socials i culturals de les Illes Balears, per assegurar-ne així la pervivència en el futur.
TERMINIS PER DEMANAR LES ACTIVITATS!
En cada activitat hi trobareu indicats els terminis per sol·licitar-la. Tenen terminis tancats les activitats que s’han de dur a terme al vostre centre, en línia, i els itineraris, les altres estan obertes durant tot el curs escolar llevat que s’indiqui una altra cosa (consultau els terminis de sol·licitud de cada activitat).
Les peticions es concediran d’acord amb el pressupost destinat a aquest efecte. En tots els casos, les peticions s’atendran per estricte ordre d’arribada.
• Primer trimestre (octubre – desembre 2021)
Les activitats que s’han de dur a terme dins el primer trimestre s’han de sol·licitar des del dia de la seva publicació fins el 2 de novembre de 2021
• Segon i tercer trimestre (gener – juny 2022)
Les activitats que s’han de dur a terme dins el segon i tercer trimestre ’han de sol·licitar des del dia de la seva publicació fins el 21 de gener de 2022
COM ES POT SOL·LICITAR UNA ACTIVITAT
Per poder inscriure-us en una activitat, un cop consultada la informació, heu d’enviar la butlleta de sol·licitud, mitjançant el botó «Sol·licitar activitat» i emplenar totes les dades que se us demanen. La butlleta s’enviarà directament a la coordinació de «Viu la cultura» o a l’entitat que gestiona l’activitat en cada cas.
Hi trobareu una opció per triar el format que voleu de l’activitat, presencial o en línia, sempre que l’activitat ho permeti, i haureu de marcar una de les dues opcions.
Us recordam que com a màxim podeu sol·licitar dues sessions de la mateixa activitat per centre educatiu. El nombre d’alumnes per sessió estarà indicat a la graella informativa de totes les activitats i, si les normes COVID no ho permeten, s’adaptarà a la normativa sanitària permesa en cada cas i a l’espai en el qual es durà a terme l’activitat.
Si se sol·liciten dues funcions de la mateixa activitat, aquestes s’han de fer el mateix dia i en un horari continuat.
Només heu d’emplenar una butlleta per a la mateixa activitat, i hi heu d’indicar tots els cursos o les línies per als quals la sol·licitau.
Si el nombre d’alumnes que voleu que participin en l’activitat supera el màxim establert per a dues sessions, heu d’acordar el preu per a les sessions següents amb la persona responsable de dur a terme l’activitat. A partir de la tercera sessió, la coordinació de «Viu la cultura» es desvincula de qualsevol despesa que se’n pugui derivar.
Una vegada enviada la sol·licitud, es trametrà a la persona responsable de dur-la a terme, la qual ha de contactar amb vosaltres com més aviat millor. Aquesta persona es posarà en contacte amb vosaltres mitjançant l’adreça electrònica o els telèfons que s’indiquen en la butlleta de sol·licitud, per acordar dates, horaris, nombre de sessions, preus i aclarir qualsevol dubte que tingueu sobre l’activitat. Us demanam que, una vegada confirmada l’activitat, per a qualsevol canvi de data, horari o nombre de sessions, envieu un correu electrònic el més aviat possible a la persona responsable en cada cas.
COM CONSULTAR LA INFORMACIÓ DE LES VOSTRES SOL·LICITUDS, ESTATS, CONTACTES DELS RESPONSABLES, GESTIÓ DE PAGAMENTS....
Cada centre educatiu te una clau d'accés i contrasenya per accedir al portal dels centres educatius del programa de gestió de “Viu la cultura”, des de la qual podeu consultar les sol·licituds presentades pel vostre professorat, fer-ne el seguiment, confirmacions, dades de contacte del responsable de l’activitat, preus, introduir les dades de la facturació realitzades, etc.
Us recordam l’enllaç per tal de poder accedir al portal dels centres del programa “Viu la Cultura”: http://www.viulacultura.com/admin/; un cop aquí se us demanarà el vostre usuari i contrasenya.
* Els centres educatius que tingueu dificultats per accedir-hi i/o no disposau de la vostra clau d’accés i contrasenya, contactau amb la coordinació i us ho intentarem resoldre.
PAGAMENT DE LES ACTIVITATS: COM ES GESTIONA Novetats!
Les activitats que no són gratuïtes i que són gestionades directament per «Viu la cultura» tenen un cost que es divideix en dues parts: el cost per alumne i alumna i el cost que assumeix «Viu la cultura».
— Centres educatius públics. El cost per alumne es paga el mateix dia que es realitza l’activitat a la companyia/persona que l’ha duta a terme. El cost que assumeix «Viu la cultura» es gestionarà i tramitarà als centres públics des de la Conselleria d’Educació i Formació Professional a través de l’ECOIB i, un cop rebuts els imports, els mateixos centres hauran de tramitar el pagament a les companyies.
— Centres educatius autoritzats privats, privats concertats, escoletes municipals i dels consells. El cost per alumne es paga el mateix dia que es realitza l’activitat a la companyia/persona que l’ha duta a terme i enguany, com a novetat, el cost que assumeix «Viu la cultura» es gestionarà a través d’una línia de subvencions prevista a l’efecte amb aquells que ho sol·licitin(consultau pestanya a la pàgina inicial del programa «Viu la cultura»).
En les activitats presencials el preu per als alumnes s’indicarà en la informació de l’activitat. Les de format en línia seran gratuïtes aquelles que únicament presentin aquesta opció.
Queden exclosos d’aquestes directrius els concerts didàctics; se us informarà del sistema de pagament un cop feta la sol·licitud per assistir-hi.
Per a més informació consultau pàgina Portal del centres educatius «Viu la cultura» (http://www.viulacultura.com/admin/) com es gestionen els pagaments, preus complets de les activitats.
- Primer trimestre (setembre – desembre 2021)
Les activitats que s’han de dur a terme dins el primer trimestre s’han de sol·licitar des de l’inici de la seva publicació i fins el 2 de novembre de 2021.
- Segon i tercer trimestre (gener – juny 2022)
Les activitats que s’han de dur a terme dins el segon i tercer trimestre s’han de sol·licitar des de l’inici de la seva publicació fins el 21 de gener de 2022.
Nota important: la programació i les directrius estan subjectes a possibles canvis vinculats a les normes i els protocols sanitaris dictats en cada moment per les autoritats competents.
Els centres educatius privats i els centres privats concertats, els quals estiguin
autoritzats, per poder beneficiar-se del suport econòmic del programa «Viu la cultura»
en
relació amb les activitats incloses dins l’oferta del curs 2021-2022, s’hauran d’acollir
a
una línia de subvencions prevista a tal efecte.
Així mateix, les escoletes públiques municipals i dels consells insulars que
imparteixen
ensenyaments de primer i segon cicle d’educació infantil, també s’hauran d’acollir
a
aquesta línia de subvencions.
En tot cas, queden exclosos els centres educatius que no estiguin autoritzats per la
Conselleria d’Educació i Formació Professional del Govern de les Illes Balears.
El període subvencionable serà per a les activitats de «Viu la cultura»
que es duguin a terme
del mes d'octubre de 2021 al mes de juny de 2022.
Aquesta línia de subvencions tendrà com a objectiu possibilitar l’accés de l'alumnat
de les
Illes Balears a les activitats del programa «Viu la cultura» en el curs 2021-2022, per promoure
la conservació i la difusió de la cultura en tots els àmbits, mantenir i incrementar les
accions
per donar-la a conèixer i tenir-hi accés.
Per a més informació o per a qualsevol dubte que us pugui sorgir, podeu contactar amb la
coordinació de «Viu la cultura», al telèfon 971 17 78 34, o per correu electrònic a
viulacultura@dgcultur.caib.es.
Conselleria de Fons Europeus, Universitat i Cultura
Direcció General de Cultura
C/ de l'Almudaina 4
07001 Palma
viulacultura@dgcultur.caib.es
Tel. 971 17 78 34