MALLORCA

Nova
Etiquetes:
  • CULTURA POPULAR

 

Us proposam una activitat per donar llum i veu a la memòria del blat i la seva gent i la nostra cultura. El pa serà el punt d'unió amb la natura i ens servirà d'àncora perquè els infants connectin amb aquesta memòria i identitat cultural.

Es tracta de fer una sortida la finca de Son Cota (carretera Llubí-Inca), on l’alumnat podrà connectar in situ amb els diferents moments claus del cicle de vida del blat: la sembra i creixement, la collita (segar i batre) i l'elaboració del pa (mòlta del gra en farina i enfornar).

Concretament, l’activitat s’estructurà amb activitats vivencials basades en el joc, els sentits i les emocions. En tot cas, aquestes activitats poden ser adaptades a les necessitats de l’alumnat.

Desenvolupament:

Arribada i presentació. Benvinguda sensorial per poder sentir la terra i observar amb tots els sentits la planta que després es convertirà en un gra madur llest per a ser pa.

Iniciam l’elaboració del pa. Els infants iniciaran el seu propi pa, pastant la farina amb l’aigua i deixant-la reposar fins que tovi.

Mentrestant el pa tova, s’oferiran diferents tipus d’activitats, en funció de l’edat de l’alumnat. En tot cas, seran activitats basades vivencials, tals com la narració oral d’històries (es compta amb la història pròpia del mite de Blade) o invitacions artístiques per a què els infants puguin escollir i així materialitzar el cicle de vida del blat (representacions teatrals, la creació conjunta d’una mandala amb elements naturals relacionats amb el blat, etc.).

Una vegada el pa és tou, l’enformarem (prèviament li haurem pegat foc al forn) i tornarem a tenir temps per a una nova dinàmica. Aquesta vegada anirem al camp i a l’era per viure com era la feina del segar i del batre. Els infants interpretaran els diferents personatges per conèixer en primera persona com es repartien les tasques i la importància de la feina en comunitat. També escoltaran amb les tonades les veus dels nostres avantpassats i podran fer música i ritmes amb els diferents instruments que ells mateixos s’hauran inventat.

Quan el pa ja sigui cuit, serà el moment d’agafar cadascú el seu i fer un tancament posant en comú les reflexions dels participants.

La finca de Son Cota (carretera Llubí-Inca) compta amb un terreny sembrat de cereal i unes cases amb els diferents elements patrimonials vinculats a l’elaboració del pa, com l’era o el forn de llenya, així com les eines necessàries. Es tracta d’una finca agrària productiva on els infants podran veure, a banda del blat, altres cultius com ametllers, garrovers, oliveres, hort d’estiu/d’hivern, així com també animals com porcs, vaques, aviram, abelles, etc.

 

Visita/sortida (presencial)

Adreçat a: educació primària, ESO

Preu per alumne : 2 €

Durada: 3 h

Observacions

IMPORTANT:
Només es subvenciona 1 sortida per centre.
Per a una sortida mínim 25 alumnes i màxim 50 alumnes .
Disponible: de desembre 2024 a maig 2025

Possibilitat de contractar un berenar amb productes ecològics de la finca i voltants.(ous, pa, oli, formatge, sobrassada), amb un suplement de 2€/infant".

Disponible presencial

Mallorca

Terminis de sol·licitud

ACTIVITATS QUE S'HAN DE DUR A TERME DINS ELS 1R TRIMESTRE S'HAN DE SOL·LICITAR ABANS DEL 6 de novembre de 2024

ACTIVITATS QUE S'HAN DE DUR A TERME DINS EL 2N I 3R TRIMESTRE: DES DE LA PUBLICACIÓ DE L'OFERTA AL 27 de gener de 2025.

Sol·licitar activitat Veure PDF